Siirry suoraan sisältöön
Vaaleansinipaitainen nainen kurkistaa kirjan takaa

Tietopankki

Ystean ja Toimihenkilöliitto Erton jäsenyys ovat työelämäsi turvasatama. Tieto on valtaa myös työelämässä.

Sosiaali- ja terveysalan työehtosopimukset

Ystea on Toimihenkilöliitto Erton jäsenyhdistys. Erto neuvottelee sosiaali- ja terveysalalla työskentelevien toimihenkilöiden työehdoista. Työehtosopimusten avulla varmistamme jäsenillemme reilut työehdot. Työehtosopimuksissa sovimme työntekijän puolesta mm. palkankorotukset, palkan vähimmäistason, lomarahan, palkalliset arkipyhävapaat ja perhevapaiden palkat.

Valtaosa jäseniämme koskevista työehtosopimuksista löytyy Erton nettisivuilta ja samalle sivulle päivitetään aina työehtosopimusneuvotteluiden aikaan uutisia neuvotteluiden etenemisestä. Talokohtaiset työehtosopimukset (YTHS ja Työterveyslaitos) eivät ole julkisia ja siksi niitä ei löydy nettisivuilta.

Käytännön tietoa työelämästä

Erton työelämän tietopankki on Suomen kattavin käytännön opas työelämän vaihtuviin tilanteisiin ja eteen tuleviin käänteisiin. Liittyipä kysymyksesi sitten lomiin, palkkaan, muutosneuvotteluihin kuin vaikkapa perhevapaisiin, löydät vastauksen siihen tietopankista. 

Erton tietopankki

Jäsenmaksut

Jäsenmaksuusi sisältyy Yksityisen sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset Ystea ry:n, Toimihenkilöliitto Erton sekä työttömyyskassan jäsenmaksut. Päivitämme ajantasaisen tiedon jäsenmaksuista Erton sivuille.

Neuvonta ja asiointi

Yksityisen sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset Ystea ry:n jäsenenä olet myös Toimihenkilöliitto Erton jäsen ja Erto auttaa sinua mm. silloin, kun tarvitset juristin neuvoa. 

Lakitiimin työsuhdeneuvonta

Erton työsuhdeneuvonnasta saat maksutta apua työsuhteeseesi liittyvissä kysymyksissä. Erton juristit ja asiantuntijat antavat puhelimitse tietoja ja neuvoja esimerkiksi palkkaustasi, työaikojasi tai vuosilomiasi koskeviin kysymyksiin.

Työsuhdeneuvonta on avoinna ma-pe 8.30–13.30, p. 09 613 231

Mahdolliset poikkeukset aukioloajoissa päivitetään Erton nettisivuille.

Oma Erto -asiointipalvelu ja jäsenyyteen liittyvät asiat

Muutat helposti omat jäsentietosi kuten tiedot työnantajasta, uuden osoitteen tai uuden puhelinnumeron Oma Erto -asiointipalvelussa. Sieltä näet myös ajantasaisen tilanteesi jäsenmaksujen osalta.

Jos asiasi ei ratkea Oma Erto -asiointipalvelussa, voit ottaa yhteyttä Erton jäsenpalveluun:
ma–ti, to–pe 9.30–11.30 ja 12.00–14.00, p. 09 613 231.

Mahdolliset poikkeukset aukioloajoissa päivitetään Erton nettisivuille.

Työttömyysturva

Jäsenmaksu sisältää myös Koko-työttömyyskassan jäsenyyden, jonka kautta voit saada ansiosidonnaista päivärahaa. Et siis jää pelkän Kelan peruspäivärahan tai työmarkkinatuen varaan. Löydät toimintaohjeet ja lisätietoja työttömyysturvasta Erton sivuilta.

Y-passi

Y-passi on uudenlainen jäsenetu. Jäsenten toiveiden mukaisesti olemme uusineet entistä lomatukea vuodelle 2024 niin, että vaihtoehtona kotimaan yöpymisille voit käyttää uutta Y-passia myös erilaisiin tapahtumiin.

Lue lisää Y-passista >

 

Ryhdy henkilöstön edustajaksi

Ertossa ja sen jäsenyhdistyksissä henkilöstön edustajat tunnetaan hedeinä. Hedit ovat yrityksen työntekijöiden keskuudestaan valitsemia henkilöitä, jotka toimivat työpaikoilla luottamusmiehinä, luottamusvaltuutettuina, työsuojeluvaltuutettuina, työsuojeluasiamiehinä sekä heidän varamiehinään.

He voivat olla ovat mukana myös yritysten johtoryhmissä kehittämässä liiketoimintaa yhdessä työnantajan kanssa. Osa hedeistä voi hoitaa samaan aikaan useampia pestejä.

Tietoa henkilöstön edustajaksi pyrkimisestä, valintaprosessista, kouluttautumisesta ja hedin arjesta löydät Erton sivuilta.